به گزارش شهرآرانیوز؛ یکی از موضوعات مهم و اولویتدار در عرصه مهدویت و انتظار برای فرج امام عصر (عج)، موضوع معرفت و شناخت امام است، تاجاییکه به فرموده پیامبر (ص) «هر کسی بمیرد درحالیکه امام زمان خود را نشناخته باشد، به مرگ جاهلی مرده است!». همین یک حدیث کافی است تا هر منتظر، شناخت امام را بر خود واجب بداند؛ البته با رعایت شروط و آداب آن.
بنا بر تفاسیر معتبر، آیه «اهْدِنَا الصِّراطَ الْمُسْتَقِیمَ» یعنی خدایا! ما را به راه امامت و ولایت هدایت کن. اما این هدایت یک شرط دارد و آنهم شناخت امام است. امامباقر (ع) میفرمایند: «هیچ انسانی مؤمن نخواهد شد؛ مگر اینکه خدا و رسولا... (ص) و امامان (ع) و امام زمانش را بشناسد و همه امور را به او بازگرداند و تسلیم امر او باشد». امامصادق (ع) نیز در دعای عصر غیبت به ما یاد دادهاند که از خدا معرفت امام را بخواهیم: «.. اَللّهُمَّ عَرِّفْنی حُجَّتَکَ فَاِنَّکَ اِنْ لَمْ تُعَرِّفْنی حُجَّتَکَ ضَلَلْتُ عَنْ دینی»؛ این یعنی هر مسیری که به شناخت امامزمان (عج) منتهی نشود، مسیر گمراهی و ضلالت است.
البته باید توجه داشت که شناخت امام زمان (عج) مراتبی دارد. اینکه بدانیم پدر و مادر ایشان چه کسی هستند، در کجا و چه زمانی به دنیا آمدهاند یا چند سال از عمرشان گذشته، خوب است، اما کافی نیست. شناختی که انسان را از مرگ جاهلی نجات میدهد، آن است که بدانیم امام (ع)، منصوب خداست و اطاعت از او در همه امور واجب است. یکی از خادمان منزل امام حسن عسکری (ع) نقل میکند که اماممهدی (عج) در همان دوران کودکی فرمودند: «من آخرین جانشین پیامبر (ص) هستم و خدای متعال، بلایا و مصائب را بهواسطه من از اهلبیت و شیعیان من دور میکند».
از جلوههای معرفت به وجود امام عصر (عج) آن است که بدانیم ایشان واسطه فیض و مجرای لطف خدا هستند و هر نعمتی که خدا به انسانها میدهد، اعم از رزقهای مادی و معنوی، بهواسطه امام است: «بِیُمنِهِ رُزِقَ الوَری». در دعای عدیله (توصیه شده است بخوانید تا بیایمان از دنیا نروید) خطاب به خدا عرض میکنیم: «تمام مخلوقات عالم، رزقوروزی را به برکت امامزمان (عج) میگیرند و عالم به برکت ایشان باقی است. اگر آسمان روی زمین خراب نمیشود، به برکت امامزمان (عج) است».
در دعای ندبه میخوانیم: «أَیْنَ السَّبَبُ الْمُتَّصِلُ بَیْنَ الْأَرْضِ وَالسَّماءِ»؛ یعنی کجاست کسی که آسمان و زمین را به هم متصل میکند؛ این یعنی امام (عج) واسطه فیض بین خدا و بندگان است. «أَیْنَ بَقِیَّها... الَّتِی لاتَخْلُو مِنَ الْعِتْرَه الْهَادِیَه»؛ یعنی کجاست حضرت بقیها... (عج) که عالم خالی از عترت طاهره (که هادی امت است) نخواهد بود. در زیارت امامزمان (عج) در روز جمعه نیز آمده است: «سلام بر شما که چشم بینا و گوش شنوای خدا و باب رحمت الهی هستید».
ضرورت مهم دیگر در شناخت امامزمان (عج)، نقش مهدویت و منجیباوری در امیدواری و حرکت رو به جلوی جامعه است.
جامعهای که مردمان آن آرمانشان، رسیدن به آرمانشهر مهدوی و مدینه فاضله مهدوی و دوران طلایی عصر ظهور است، هرگز به ناامیدی، افسردگی، بینشاطی و تنبلی مبتلا نمیشود. این جامعه در پرتوی ولایت، نشاط، پویایی و فعالیت و کار جهادی و علمی و تولید بهسوی افقهای روشن و امید در حرکت خواهد بود و یأس و ناامیدی و خودکشی، وارد قلعه امیدواری آن نخواهد شد.
هرچه شناخت افراد جامعه درباره اماممهدی (عج) بیشتر شود، عشق و محبت به حضرت هم در آنها بیشتر خواهد شد و هرچه این عشق، عمق و افزایش بیابد، اطاعت از حضرت بیشتر و زمینه ظهور فراهمتر میشود. مردمی که منتظر دولت کریمه و اجرای عدالت و دیگر ارزشهای اخلاقیاجتماعیانسانی در آن هستند، تلاش میکنند آن ارزشها را به قدر توان در عصر غیبت هم اجرا کنند و همین، زمینه را برای گسترش فضایل و ارزشها در جامعه فراهم میکند.
جامعهای که دغدغه رسیدن به عدالت مهدوی را دارد و آرمانش، تحقق عدالت در همه عالم و نابودی ظلم و ستم و پایان جنگ و ترور است، خود هم مسیر عدالتخواهی را در پیش میگیرد؛ برای همین هم منتظران اماممهدی (عج) عدالتخواه هستند و زیر بار ظلم نمیروند یا همین شیوه نهضتهای آزادیبخش و انقلابها و جنبشهای انسانی را در پیش میگیرند؛ چنانکه انقلاب اسلامی ایران با نگاه به انقلاب جهانی مهدوی شکل گرفت و پیروز شد.
شناخت امامزمان (عج) از بعد تاریخی، سابقهای طولانی و اهمیت بسیار دارد؛ چراکه از روز غدیر خم که پیامبر (ص)، امیرالمؤمنین امامعلی (ع) را بهعنوان جانشین خود معرفی کردند، نکات بسیاری در معرفی اماممهدی (عج) و ظهور در خطبه غدیر آمده است. علاوهبر این، روایات متعددی از ائمه اطهار (ع) درباره ابعاد شناخت و نسب و انتظار برای ظهور حضرت بقیها... الاعظم (عج) برای ما بر جای مانده است. تاریخ شیعه نشان میدهد که بخش مهمی از هویت تشیع، مهدویت و انتظار ظهور اماممهدی (عج) است.